At vælge det rigtige padelbat

Mange, som prøver padel, har overvejelser i forhold til, hvilket bat, de skal vælge, og hvad forskellen på de forskellige bat er. Da vi synes, det er meget vigtigt at bruge det rigtige bat, uanset spilleniveau, vil vi forsøge at forklare, hvilke forskellige specifikationer, vi synes er vigtige for et padelbats egenskaber, samt hvilke bat, der generelt passer til forskellige spilleniveauer. Det nedenstående er kun en generel guide, i sidste ende er det selvfølgelig din personlige smag og mening, som er afgørende for, hvilket padelbat, der passer til dig.

 

Battets hovedform

Med ”hoved” mener vi selve den overflade, som bolden rammer. Man kan opdele padelbat i tre forskellige former: diamantformede, runde og dråbeformede (se nedenstående eksempler).

 

Runde padelbat 

Padelbat med en rund form har ofte balancepunktet i midten af battet eller tættere på håndtaget og giver mere kontrol, men lidt mindre fart. Disse padelbat har også ofte en lidt større sweetspot (den eftergivende del af ketcherhovedet), og et bat med rund form er som regel et godt valg til nybegyndere og motionister.

 

Diamantformede

Diamantformede padelbat har ofte et lidt højere placeret balancepunkt og er dermed mere hovedtunge. De giver ofte meget god fart, men lidt mindre kontrol, så her gælder det om, at du som spiller selv har tjek på dette. Disse padelbat passer derfor, generelt, til lidt mere avancerede spillere.

 

Dråbeformet

Padelbat med dråbeformet bathoved ser, som navet antyder, ud som en dråbe og er derfor lidt mindre flade på toppen i forhold til et diamantformet bathoved. Man kan forenklet sige, at dette er en kombination/hybrid af de ovenstående varianter. Bat med et dråbeformet hoved passer tit til både lidt mere avancerede motionister og konkurrencespillere.

 

Vægt

I dag ligger vægten af et padelbat, som regel mellem 355 og 396 gram. Det kan lyde som en lille forskel, men 40 gram gør en stor forskel. Et let bat kan siges at veje maks. 375 gram. Ofte passer lidt lettere padelbat til nybegyndere og motionister, og så kan man gå op til et tungere bat, når spillestyrken udvikles. Generelt er det også mest almindeligt, at damer og juniorer har lette padelbat.

 

Padelbattets tykkelse

Padelbat er stort set udelukkende 36 eller 38 mm, hvor 38 mm er det absolut mest almindelige. Et tyndere padelbat er som regel mere letspillet og lettere at svinge. Bat, som er 38 mm, giver generelt mere fart. 38 mm kan også bruges af nybegyndere, så efter vores mening er tykkelsen er ikke lige så vigtig som faktorerne i punkt 1 og 2 ovenfor, og den absolutte majoritet af padelbat har en tykkelse på 38 mm. 

 

Bathovedets overflade

Når det gælder overfladen på battets hoved, plejer man at tale om en hård eller blød overfalde. En hård overflade giver mere kontrol, men mindre fart, mens det så er omvendt med en blød overfalde. Her er det op til hver enkelt, hvad man trives bedst med.

Visse padelbat har i dag også en lidt mere ru overflade. Dette betyder, at man får lidt mere ”bid” i bolden og bedre acces til spin.

 

Sammenfatning

Hvis du er nybegynder, kan det være en fordel med et padelbat med rund hovedform og en lidt lavere vægt. Jo bedre du bliver, desto mere sandsynligt er det, at du vil have et tungere padelbat med en anden hovedform og tillige et bat med en tykkelse på 38 mm.

© 2023 Ketcherspecialisten. All rights reserved.