Byg dit bordtennisbat - Guide

Bordtennis, som også kaldes ping-pong, er en meget sjov og populær bat sport i Danmark. Mange kender sikkert til aktiviteten fra de mange kampe på arbejdet, men måske også fra den svenske verdensstjerne som Jan-Ove Waldner. Noget der gør denne sport ekstra interessant er, at du som spiller har mulighed for at bygge dit eget bat. Dette giver dig mulighed for at tilpasse et bordtennisbat baseret på dine præferencer og spillestil.
Det er ikke altid nemt at vide, hvad du skal bruge for at tage det næste skridt, eller bare hvordan du gør det. Så her har vi lavet en guide med alt fra hvad man skal vælge til hvordan man rent faktisk limer battet og holde det frisk over tid.
Held og lykke!

 

Valg af din ramme

Det første trin i at bygge dit bat er at vælge rammen, her er nogle ting du skal overveje. Når du skal vælge dit stel, er det vigtigt at tænke over, hvilken slags spillestil du har. Enkelt sagt kan rammerne opdeles i tre kategorier: defensiv, all-round eller offensiv.
Hvis du er en spiller, der kan lide at stå lidt længere fra bordet og trætte din modstander eller måske har blokkene som dit hovedvåben, bør du have en defensiv ramme. I disse rammer er der meget kontrol og ikke så meget fart, hvilket bidrager til en følelse af maksimal kontrol. Forslag til en defensiv ramme er for eksempel Yasaka Sweden Defensive:

Hvis du har en spillestil, der betyder, at du spiller både offensivt og defensivt, er det bedst at vælge en ramme, der er all-round. Disse rammer henvender sig til spilleren, der hovedsageligt ønsker at spille sikkert og holde bolden på bordet, mens de stadig er i stand til at samle det offensive spil op, når det er nødvendigt. Forslag til et allround stel er for eksempel Donic Appelgren Allplay:

Kan du som spiller godt lide at bestemme bolden selv frem for at vente på modstanderens fejl? Så er en offensiv ramme det bedste valg for dig. De offensive rammer byder på meget fart og passer til spilleren, der spiller aggressivt med meget afgørende loops. Disse rammer omtales ofte som "Fra -", "Fra" eller "Fra +". Forslag til en offensiv ramme er for eksempel Yasaka Ma Lin Extra Offensive:

Udover de traditionelle stel, kan du også vælge Cybershape-stellet, som er den seneste tilføjelse til bordtennisstelene på markedet. En helt ny type stel med en unik form og hele fem procent større slagflade sammenlignet med et klassisk bordtennisstel.

Der er også to forskellige typer håndtag på bordtennisbat. Den "klassiske" variant består af et lige håndtag, mens den anden variant, kaldet "master", er kendetegnet ved et konkavt smalt håndtag, der giver brugeren forskellige muligheder og muligheder for at vælge det, der passer bedst til deres præferencer og behov i spillet.

Valg af det rigtige bordtennisgummi

Når du skal vælge dit gummi, bør du tænke over, om du ønsker et blødt, medium eller hårdt gummi. De blødere gummier giver mere kontrol i betragtning af, at der ikke er så meget fart i dem. Vælger du i stedet en mellemhård gummi, får du en smule mere fart, mens du bevarer meget af kontrollen. De gummier, der er klassificeret som hårde, byder på meget fart og passer til de offensive spillere, der spiller aggressivt med mange loops. Man skal dog være forberedt på, at når der er meget fart på, så mister man noget af kontrollen i gummiet.
Tykkelsen af ​​et gummi påvirker også, hvordan den føles i spillet. Det mest almindelige er, at du har et gummi med en tykkelse på 2,0 mm, men den kan variere alt fra 1,5 mm-2,3 mm. Jo tykkere den er, jo mere fart og vrid får du i dit gummi. Et gummi med 1,5 mm vil derfor have markant bedre kontrol end et gummi med 2,3 mm.
Der er mange forskellige kombinationer, du kan vælge imellem, når du skal sætte dit stel og gummier sammen. Det er vigtigt at huske, at både stellets egenskaber og gummiets egenskaber hænger sammen, hvilket kan hjælpe dig med at skræddersy et bat, der passer til dig. Nedenfor har vi sammensat bat til forskellige typer spillestile,

For forsvarsspilleren:

En defensiv ramme i kombination med lidt blødere gummi vil give dig maksimal kontrol mens den blødere gummi byder på en masse twist og giver dig mulighed for at udmanøvrere din modstander.

For allround-spilleren:

Denne kombination passer til spilleren, der kan lide at spille et varieret spil, som både kan lide at spille defensivt, men også kan lide at kunne lede spillet med sin offensiv. Er du usikker på, om du vil have en mellemhård eller blød gummi, kan du f.eks. har Rakza X på deres forehand og Rakza X Soft på deres baghåndsside.

For den offensive spiller:

Denne ramme og gummierne vil give en masse fart og passer til spilleren, der kan lide at stå tæt på bordet og kontrollere scoren med aggressivt spil. Både rammen og gummiet er hurtige, hvilket resulterer i, at du får maksimal fart samtidig med, at du skal være forberedt på, at styringen falder.

Lim dit bat - trin for trin

Når du har valgt dit stel og dine gummier, er det vigtigt att du limer rigtigt. Det du bør tænke på er at forsøge at undgå luftbobler og sørge for at gummiet virkelig klæber til rammen. Det er også vigtigt at skære/klippe gummiet, så det passer til rammen. Nedenfor vil vi trin for trin forklare den nemmeste måde at lime dit eget stativ på:

Trin 1 - Start med at smøre en klat lim på rammen ved hjælp af en svamp eller lignende. Når limen dækker hele karmen, skal du sørge for, at der er et jævnt lag over karmen.

Trin 2 – Gør derefter det samme med gummiet. Det er især vigtigt, at du virkelig spreder limen og sørger for, at den kommer ind i gummiet ved at dreje svampen i cirkler. På den måde sørger du for, at limen går ind i selve svampen på gummiet og du kan derefter glatte det ud.

Trin 3 – Vent til al limen tørrer fra rammen, før du påfører et nyt lag på rammen. Grunden til at man laver to lag på stellet og et lag på gummiet er dels fordi det går meget hurtigere for stellet at tørre, men også for at sikre at gummiet hæfter ordentligt.

Trin 4 – Når du har ventet på at limen næsten forsvinder helt (10-15 minutter afhængig af limmængden) kan du starte med at fastgøre den nederste kant af gummiet lige over skaftet til rammen. Du kan derefter rulle gummiet op ved at trykke med din underarm eller en kagerulle for at minimere risikoen for luftbobler.

Trin 5 – Når gummiet er på rammen, kan du lægge lidt ekstra vægt på battet for at sikre, at gummiet virkelig sidder fast. Vigtigt at lægge et stykke papir, der følger med gummiet, for at beskytte det mod snavs og lignende. Du kan derefter skære eller skære gummiet langs kanten af ​​rammen.

Trin 6 – Gør det samme på den anden side. Prøv at bruge den samme mængde lim.

Steg 7 – Sæt kantbåndet på, så det dækker hele vejen rundt om dit bat.

Steg 8 – Brug rengøringsmiddel til at fjerne klæbemiddelrester og snavs.

Opbevaring af dit bat og korrekt batpleje forlænger dets levetid

Det er vigtigt, at du opbevarer dit bat på den rigtige måde, så den ikke udsættes for unødig belastning. Ved at bruge et batetui er dit bat beskyttet mod både støv og snavs, men også mod sollys og eventuel fugt, der kan ødelægge battets holdbarhed.

For at holde dit bat rent og pænt og forhindre den i at tørre ud, anbefaler vi at bruge rengøringsmidler på gummiet. Dette kan anvendes både før og efter du spiller for at holde dit bat frisk i længere tid. Mange bruger vand til at rense gummiet, men så er det meget bedre at bruge midler, der er beregnet til at fugte gummiet. Forslag til rengøring af dit bat er for eksempel Rubber Clean

© 2023 Ketcherspecialisten. All rights reserved.