Vælg de rette padelsko

Kan en løbesko eller en tennissko bruges på padelbanen, og hvilken type sko passer til det underlag, du spiller på? Der er mange spørgsmål, og i denne artikel forsøger vi at afklare dem for dig. At vælge de rette padelsko øger ikke blot muligheden for at præstere bedre, men er også en vigtig faktor for at undgå skader.

Hvad er forskellen på en tennissko og en padelsko?

Hvis vi starter med forskellen på en tennissko og en padelsko, så er det frem for alt grebet på skoen, der adskiller dem. Ellers er skoene meget ens, hvorfor tennissko ofte også markedsføres som padelsko.

Underlaget, som sporten spilles på, er forskelligt, og der findes også forskellige underlag inden for hver sport. Tennis kan spilles indendørs på et såkaldt hard court-underlag, men også udendørs på grus/clay. Hvis skoen er konstrueret til hard court, nævnes dette ikke i produkt titlen, men hvis skoene er til grusspil, står der altid ordet clay i titlen.

Padelbanerne i Danmark har også forskellige underlag, hvor nogle har mere sand, mens mange af de nybyggede baner i dag vælger det nye mondogræs, som ikke er så sandet. Med dette sagt anbefaler vi en all court sko til spil på mondogræsset, mens en tennissko designet til grus giver et godt greb på de mere sandede baner. Spiller du med en clay-sål på en bane med lidt sand, risikerer du at få for godt et greb, hvilket kan føre til ekstra slid på knæ og led.

For et stykke tid siden har nogle mærker også udviklet sko med en sål specifikt designet til padel, som skal passe til underlag med meget, men også lidt, sand. Sko med denne type sål har altid dette beskrevet i produktbeskrivelsen.

En anden ting at have i tankerne er, at i tennis kommer du op i en højere hastighed, da banen simpelthen er større. Du bevæger dig mere sidelæns ved baglinjen og har derfor brug for en sko med ekstrem stabilitet. I padel er bevægelsesmønstret lidt mere frit, hvor stabilitet naturligvis er vigtig, men sammenlignet med tennissko er sko fremstillet til padel lidt mere smidige.

Stabilitet

Vi hos Ketcherspecialisten synes, man skal overveje, hvordan man er bygget, og hvordan man bevæger sig på banen. Er man smidig og bevæger sig godt, kan det være en god idé at kigge på en lettere og mere smidig padelsko. Det, man kan miste, er stabilitet og i visse tilfælde holdbarhed. Noget, der kan være godt at have, hvis man er lidt tungere eller har problemer med skader.

Stødabsorbering – Er det nødvendigt?

Hvor godt stødabsorbere padelskoene, spiller selvfølgelig en stor rolle, både for komforten men frem for alt for at undgå skader. Alle vores padelsko er stødabsorberede i hælen, og de lidt dyrere modeller er fuldt stødabsorberede med stødabsorbering både i hælen og forfoden. Vi får ofte spørgsmål om, hvor hurtigt stødabsorberingen slides. Dette afhænger naturligvis af, hvor meget man spiller, men med tiden vil skoens stødabsorbering og stabilitet aftage.

Hvis man oplever, at nogen af disse funktioner begynder at miste deres egenskaber, kan det være et tegn på, at det er tid til et par nye friske padelsko!

Pasform – Hvordan skal en padelsko sidde?

Hvordan padelskoen omslutter og føles på foden, er selvfølgelig også en vigtig faktor. Her kan man tænke, at skoen skal sidde så tæt som muligt rundt om foden uden at føles ubehagelig. Dette fordi padel er en sport med mange hurtige bevægelser, og man vil ikke risikere at glide eller bevæge sig i skoen, da dette øger risikoen for skader. Der findes mange forskellige mærker og modeller på markedet med både brede og smalle modeller, så uanset om du har en bred eller smal fod, findes der en padelsko, der passer til dig. Det er værd at tænke på, at selvom din nye padelsko føles stram, når den er ny, vil den blødgøre noget og forme sig efter din fod. Derfor er det godt, at den sidder tæt, når den er ny.

Hvor længe holder en padelsko?

Det er godt at huske, at padelsko ikke holder evigt. Hvor længe du kan spille med skoene, før det er tid til at skifte, er meget individuelt afhængigt af bevægelsesmønster, men frem for alt hvor ofte du spiller. Man skal være opmærksom på, når skoene har mistet meget af deres vridningsstivhed og ikke giver samme stabilitet som tidligere. Slitage på ydersålen fører også til dårligere greb med risiko for at glide. Desuden aftager stødabsorberingen over tid og antal spilletimer. Når du føler, at nogen af disse funktioner har mistet deres tidligere kvalitet, er det tid til et nyt friskt par padelsko.

Hvorfor er det ikke en god idé at spille padel med løbesko?

Løbesko har ganske vist meget god stødabsorbering, men er designet til, at du skal løbe lige frem. Dette gør, at vridningsstivheden ikke er tilstrækkelig til, at du kan føle dig sikker på padelbanen, og risikoen for at vrikke om er stor. Med løbesko på fødderne risikerer du også at miste grebet, da det slet ikke kan sammenlignes med padelsko.

Hvordan ved jeg, hvilke modeller der er lette, stabile, brede, smalle, godt stødabsorberede osv?

Vi hos Ketcherspecialisten forsøger at skrive så udførlige produkttekster som muligt, så du som kunde lettere kan identificere, hvilken sko der er det bedste valg for dig. Men der kan naturligvis stadig opstå spørgsmål, da det er svært at dække alt i en produkttekst. I disse tilfælde er vores kundeservice til hjælp, hvor du som kunde altid kan få vejledning til at finde en padelsko, der opfylder dine specifikke ønsker.

Nogle eksempler på gode padelsko

© 2023 Ketcherspecialisten. All rights reserved.